Добавихме нова функционалност за лесно копиране на линк към конкретен пост. Разберете повече 👉 в тази тема

Snapdragon 865 ще бъде произведен от Samsung с EUV

Модератори: Showtime, BNI, MUFC

Отговори
Tonkata07
Мнения: 3891
Регистриран: 21 май 2018, 19:32
Устройство: PIXEL 2 XL
Дадени: 115 пъти
Получени: 846 пъти

#1

11 юни 2019, 21:28

Изображение

Когато говорим за производството на чипсети за смартфони, тайванската компания TSMC е водеща в индустрията.

Процесът на TSMC се използва в чиповете на Apple и Qualcomm - факт, който гарантира, че продуктите на компанията са в почти всеки висок клас смартфон. Водещата роля на TSMC се дължи и на решението на Samsung да задържи настоящата си технология за производство.

Корейският технологичен гигант реши да инвестира сериозно в EUV, а информация от Южна Корея подсказва, че от Qualcomm са се свързали със Samsung за производството на следващия SoC за смартфони на базираната в San Diego компания по 7nm EUV.

Корейски източници твърдят, че следващият Snapdragon процесор на Qualcomm, ще бъде произведен от Samsung, използвайки екстремна ултравиолетова литография(EUV)

Днес има интересен информация от южнокорейския уебсайт TheElec. В информацията се твърди, че Qualcomm е завършил производствените си планове за следващия си Snapdragon процесор.

TheElec съобщава, че Qualcomm и Samsung са финализирали плановете за масовото производство на Snapdragon 865. Чипът ще бъде произведен в завода на Samsung в Hwaesong, а компанията ще добави нови производствени линии специално за неговото производство. Според същата информация, масовото производство на SoC-а ще започне през февруари следващата година. За справка - производството на Snapdragon 855 също е започнало през февруари тази година, според DigiTimes.

Snapdragon 865 на Qualcomm, ще следва A13 на Apple и ще стане един от малкото процесори в света, които ще бъдат произведени с помощта на EUV. За непосветените, EUV (Extreme Ultraviolet) литографията, позволява на производителите на чипове да оформят миниатюрни вериги на силиконова подложка. Това производство не е възможно чрез конвенционални методи, различни от EUV. Тази технология е единственият начин, по който нашите процесори могат да се справят с настоящите подобрения в дизайна.

И TSMC, и Samsung ще пуснат на пазара чипове, които са поизведени по EUV технологивта, но истинското мерене на п*ш*и от компаниите, ще дойде под формата на скок до 5nm производствен процес, очакван да се появи през следващата година. 5nm ще бъде последният конвенционален процес за увеличаване на плътността на транзисторите - увеличение, което ще бъде придружено и от значително увеличение на разходите.

Базираната в САЩ IBM, ще бъде друг клиент, който се е включил в 7nm процес, базиран на EUV. IBM официално обяви, че Samsung ще произвежда следващите им процесорни чипове, заедно с графичния процесор, разработен от Nvidia Corp.

Според наблюдател от индустрията, освен Apple и Huawei, всички останали поръчки за производство на чипове са отишли ​​при Samsung Electronics.
Тези акаунти благодариха на автора Tonkata07 за поста (общо 2):
Showtime (11 юни 2019, 22:05) • BNI (11 юни 2019, 22:07)
#TeamHuawei
Потребителски аватар
Showtime
Мнения: 2345
Регистриран: 02 фев 2019, 13:51
Местоположение: in a Miracle
Устройство: Huawei P30 pro
Дадени: 1868 пъти
Получени: 1543 пъти

#2

12 юни 2019, 10:17

В последно време Samsung сключиха няколко големи договора за процеса Samsung 7nm EUV. Корейски новинарски източник съобщава, че Qualcomm са избрали Samsung за производството на чипсета Snapdragon 865. Сделката все още не е финализирана, но е в последните си стъпки. 

Qualcomm се отказват от партньорството си с TSMC, които до момента произвеждаха за Qualcomm 7nm-те чипсети – Snapdragon 845 и 855, докато предхождащите ги 820 и 835 се произвеждаха отново от Samsung. Според Qualcomm - 7nm-ия EUV процес на  Samsung е по-усъвършенстван от 7nm-ия node на TSMC. 

Нагледно как еволюира технологията:

Изображение

Samsung ще произвеждат и GPU чипове за Nvidia, които също дългогодишно си партнираха с TSMC.

IBM също педпочетоха 7nm EUV на Samsung за следващото си поколеие процесори. Exynos чипсета в Note 10 също ще е базиран на този EUV процес.

Samsung планира да увеличи капацитета на производствените си мощности, за да реализира новите договори.

Източник =>
Тези акаунти благодариха на автора Showtime за поста:
Ванката (12 юни 2019, 10:46)
Защото в мига, в който тръгнем да търсим Любовта, тя също тръгва към нас. И ни спасява!
Tonkata07
Мнения: 3891
Регистриран: 21 май 2018, 19:32
Устройство: PIXEL 2 XL
Дадени: 115 пъти
Получени: 846 пъти

#3

18 юни 2019, 07:21


Snapdragon 865 в две версии: Kona и Huracan. И двете версии ще поддържат LPDDR5X RAM и UFS 3.0. Едната версия ще е с 5G модем(Х55), а другата ще е само с LTE модем(4G).
#TeamHuawei
Потребителски аватар
BNI
Мнения: 3072
Регистриран: 21 май 2018, 09:50
Местоположение: СофЕто ;-)
Устройство: Google Pixel 3
Дадени: 700 пъти
Получени: 781 пъти

#4

24 юли 2019, 16:13

Snapdragon 865: подробности за звяра, който ще е флагманският чип на 2020г.

Изображение
Въпреки че официалното представяне ще е след няколко месеца, вече има достатъчно информация за предварителен преглед на предстоящата мобилна платформа от висок клас.

Ще донесе ли Snapdragon 865 нова ера или просто ще ни донесе годишното увеличение на производителността? Е, от това, което знаем досега, ще има по малко и от двете.

Миналата година видяхме, че мобилните чипове падат от 10nm до 7nm архитектура и Snapdragon 855 не е изключение. Тази година обаче няма да има намаляване на размера на транзистора, а промяната, която ще видим, ще бъде в производствените процеси. Както са писали колегите по-горе, Snapdragon 865 ще бъде произведен с помощта на технологията EUV. Тя обещава 20 до 30% увеличение на производителността и между 30 и 50% подобрение в консумацията на енергия. Тези цифри съвпадат с общите очаквания относно Snapdragon 865. Подобрението ще дойде и от използването на следващото поколение на Arm: Cortex-A77. Според Arm, A77 предлага 20% подобрение на производителността в сравнение с Cortex-A76, което е база за четири от осемте ядра на Snapdragon 855.

Също като предшественика си, Cortex-A77 е проектирано така, че лесно да се комбинира с Cortex-A55 ядра, които могат да се справят с по-леките задачи. Разбира се, Qualcomm ще създаде свои собствени Kryo ядра за новия чипсет. Това означава, че Snapdragon 865 процесора вероятно ще има много подобен състав на този на сегашното топ изпълнение: едно по-високочестотно Kryo ядро, базирано на Cortex-A77, 3 по-нискочестотни Cryo ядра на базата на същия дизайн и 4 Kryo ядра на базата на Cortex-A55. Това са вида промени, които виждаме всяка година, заедно с подобни проценти в производителността и натрупването на батерията, но ето нещо, което не получаваме често:

Snapdragon 865 идва с поддръжка на DDR5 RAM!

Само веднъж на няколко години виждаме превключване между различни поколения DDR памет, което прави всяко подобрение голямо. И такъв е случаят с LPDDR5. В сравнение с използваната в момента LPDDR4x, която има скорости на трансфер до 4,266 Mbps, LPDDR5 ще поддържа до 6 400Mbps, което е увеличение с 50%! Това ще се отрази почти на всеки аспект от работата на телефона: ще направи по-бързо отварянето на големи файлове и тежки приложения; игрите ще се изпълняват по-гладко; многозадачността и превключването между приложенията също ще стават по-бързо. Дори камерата ви ще се възползва от по-бързата RAM, тъй като дигиталната фотография използва хардуерните ресурси на телефона, а сложните снимки като тези при Night Mode ще бъдат по-бързи.

В комбинация с по-бързото съхранение на UFS 3.0, LPDDR5 RAM ще доведе до значително по-добро потребителско изживяване и дори ще засенчи предимствата, които споменахме малко по-горе.

Малко се знае за графичния процесор, който ще бъде свързан с процесора в Snapdragon 865, но е логично да се предположи, че ще се нарича Adreno 650 и ще донесе още по-добра производителност на игрите и други графични екстри. По-интересното обаче е, че Qualcomm добавя поддръжка за HDR10 +, но това не е досегашният стандарт HDR10 +. Компанията въвежда свой собствен стандарт за HDR видео и за да направи нещата още по-объркващи, го наименова също като съществуващия стандарт на Samsung - HDR10 +. Надяваме се, че до момента на пускането на новия чип, ще имаме по-голяма яснота за разликите между двете и защо Qualcomm реши да разработи своя собствена технология, когато HDR10 + е безплатен и отворен за използване от всяка компания.

5G е актуалната технология в света на мобилните комуникации и макар че покритието е все още толкова оскъдно, че няма реална полза, до средата или края на 2020 г. нещата трябва да са напреднали достатъчно, за да може повече хора да обмислят закупуването на 5G мобилен телефон . Текущите слухове предполагат, че Qualcomm подготвя и две версии на Snapdragon 865. Едната от тях ще има интегриран 5G модем, важна стъпка към по-широкото внедряване на технологията в смартфоните.

Ако предишните години могат да са индикатор, новият чип на Qualcomm трябва да бъде представен на 5 декември 2019г. Както обикновено, това означава, че няма да видим първите телефони с него преди началото на 2020г. Флагманите, които ще бъдат пуснати с новия чип, обикновено са с премиери към края на февруари. Не много след това ще имаме вече богата гама от Snapdragon 865 устройства, от които да избирате.
Тези акаунти благодариха на автора BNI за поста:
Showtime (24 юли 2019, 16:43)
Да се разсъждава логично и да се разсъждава вярно са две различни неща. Но все пак по-важно е да се разсъждава.
Потребителски аватар
MUFC
Мнения: 5020
Регистриран: 20 май 2018, 22:02
Местоположение: Русе
Устройство: Pixel 2 XL
Дадени: 955 пъти
Получени: 1038 пъти

#5

25 авг 2019, 19:25

Ето го и SD 865 ! :P

Изображение

Грешка! На лийкъра! :shock: Това май ще е SD 735....
Тези акаунти благодариха на автора MUFC за поста:
Showtime (25 авг 2019, 20:05)
#teampixel
Отговори

Върни се в “Android OS новини”