Добавихме нова функционалност за лесно копиране на линк към конкретен пост. Разберете повече 👉 в тази тема

Сътресения в Samsung, след като прокуратурата започна арести на висши ръководители

Модератори: Showtime, BNI, MUFC

Отговори
Tonkata07
Мнения: 3891
Регистриран: 21 май 2018, 19:32
Устройство: PIXEL 2 XL
Дадени: 115 пъти
Получени: 846 пъти

#1

08 юни 2019, 22:19

Изображение

Samsung Electronics - един от най-могъщите семейни конгломерати на Южна Корея, е в сътресения след неотдавнашния арест на няколко висши ръководители за участие в предполагаема счетоводна измама. Прокуратурата разшири разследването си до "вътрешния кръг" на де факто главения изпълнителен директор Lee Jae-yong.

Миналата седмица прокурорите арестуваха главния вицепрезидент на Samsung Electronics, чието име също е Lee, заради предполагаемо нареждане на филиала на компанията Samsung BioLogics да "погребва" компютърните сървъри и лаптопи под пода на фабриката си в Инчон, след като разследването на счетоводните измами се разшири.

Lee е третият член от "вътрешения кръг" на висши ръководители, който ще бъде обвинен в опит да унищожи доказателства след ареста на вицепрезидентите Baek и Sео миналия месец. И тримата бяха членове на Business Support Task Force, или на нейния предшественик Future Strategy Department - така наречената „контролна кула“ на конгломерата на Samsung. Те са сред 14-те висши ръководители, които работят в тясно сътрудничество със заместник-председателя Lee Jae-yong, за да управляват ключовите компании и филиали на Samsung Electronics. Двама други мениджъри, които управляват Samsung Bioepis, изследователски партньор на Samsung BioLogics, също са били арестувани.

Арестите идват в момент, когато Samsung Electronics се бори да задържи намаляващите печалби в една от най-тежките кризи в последно време. Бизнесът със смартфони също не е в цветущо положение. В сряда, Самсунг обяви, че ще намали производството и ще съкрати работниците в последната фабрика в Китай, където пазарният дял е паднал от 20% през 2013 г. до по-малко от 1% в условията на конкуренция от страна на конкуренти като Huawei Technologies. Samsung също така беше принуден да отложи пускането на новия си сгъваем телефон, след като бяха открити сериозни недостатъци.

Проблемите на компанията рискуват да отвлекат вниманието на мениджмънта в момент, когато Samsung трябва да използва възможностите, предлагани от американските репресии срещу своя китайски конкурент Huawei - неговия основен конкурент на световния пазар на смартфони. Миналия месец Вашингтон забрани на американските компании, включително Google и производителят на чипове AMD, да продават своите услуги и продукти на китайската технологична компания, като нанесоха удар на бизнеса със смартфоните на Huawei.

"Samsung има няма време да се съсредоточи върху Huawei в този критичен момент, защото неговият основен приоритет е да защити собственика (главата на семейството), каза бивш старши изпълнителен директор на Samsung, който остава близо до компанията, но пожела анонимност. "Това е слабото място на тази система за управление на собствениците", допълни още той.

Според анализаторите, репутацията на Samsung ще пострада в резултат на скандала. "Корпусът" на компанията от над 800 висши ръководители обаче предлагаше някакъв комфорт, и смяташе, че сътресенията на върха могат да бъдат управлявани без сериозно въздействие върху операциите. Lee Seung-woo, анализатор в Eugene Investment & Securities, заяви, че макар и ръководителите на Task Force да са важни за ръководството, те могат да бъдат заменени.

Въпреки това арестите на някои от най-висшите ръководители на компанията в този труден момент са причинили сериозно вътрешно безпокойство. Друг висш ръководител, който също отказа да бъде назован, каза, че темата доминира в интернет чата на служителите на компанията. Въпреки това тя е твърде чувствителна, за да обсъжда открито, каза човекът.

Прокурорите преследват Samsung Electronics от ноември, когато финансовият регулатор обвини Samsung BioLogics, че е извършил счетоводна измама за 4 милиарда долара, като е завишил стойността на своята изследователска секция.

Те твърдят, че Baek и Seo са накарали служителите на BioLogics да изтрият всички документи, съдържащи ключовите думи JY, отдел „Сливане и бъдеща стратегия“, според документи, видени от Nikkei Asian Review. Han Dong-hoon, старши прокурор, отговарящ за това дело, не беше на разположение за коментари.

JY са инициалите на заместник-председателя на Samsung Electronics Lee Jae-yong , който ръководи групата от 2014 г., когато баща му и собственик Lee Kun-hee беше хоспитализиран след инфаркт.

Думата "сливане" се отнася до комбинацията през 2015 г. на две дъщерни дружества - Samsung C&T и Cheil Industries. C&T де факто е холдингова компания за компаниите от Samsung group, докато Lee Jae-yong е най-големият акционер в Cheil. Предполага се, че това сливане спомага за засилване на влиянието на Lee в конгломерата.

Future Strategy Department беше организация подчинена на заместник-председателя Lee, която контролира основните дейности на конгломерата. Lee затвори FSD през 2017 г., след като беше обвинен, че стои зад корупционен скандал, свързан с бившия президент Park Geun-hye. Lee беше осъден една година затвор през 2017 г. за предлагане на подкуп на приятел на Park, но през 2018 г., Върховния съд в Сеул го осъди на две и половина години затвор за подкуп и присвояване. Lee обжалва присъдата пред Върховния съд.

Вътрешни източници от Samsung заявиха, че FSD е помогнало на Lee да запази семейния контрол. Ръководителите на FSD по-късно бяха възнаградени, като поеха ръководството на филиалите, въпреки че нямат опит.

"Членовете на FSD действаха като свекърва, докладвайки подробности за бизнеса на филиалите. Хората изобщо не ги харесваха," каза бивш изпълнителен директор на Samsung.

FSD беше заменен от Business Support Task Force през 2017 г., която продължава да промотира интересите на семейството, казват анализатори. "Това показва, че нищо не се е променило в Samsung, тъй като Task Force играе ключова роля за укрепване на системата за контрол на собствениците и семействата", казва Park Ju-keun, президент на CEO Score, фирма за корпоративен анализ.

Президентът Chung Hyun-ho ръководител на Task Force, е известен като дясната ръка на заместник-председателя Lee, каза Парк. И Lee, и Chung са учили в Harvard Business School. Chung беше експерт по човешките ресурси, преди да поеме управлението на звеното.

Основната задача на Task Force е да координира бизнеса между филиалите, да води сливания и придобивания и да открива нови механизми за растеж, обясни Парк.

Предизвикателството обаче е все по-трудно, тъй като бизнесът на Samsung навлиза в бурни времена. Цените на Memory chip-овете се понижават, което вреди на бизнеса, който носи 28% от приходите. Нетната печалба на компанията спадна с повече от 60% до 6,23 трлн. вона през първото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година, до голяма степен поради спада в цената на въпросните чиповете, където продажбите паднаха с 34% за същия период.

Кампанията на Вашингтон срещу Huawei може да представлява още по-сериозна заплаха за Samsung, но също и възможности. Анализаторите предположиха, че производителите на чипове в САЩ биха могли да намалят цените още повече, за да увеличат своите пепалби и да покрият своите загуби заради по-малките продажби на Huawei. Мобилното подразделение също страдаше от агресивната експанзия на Huawei и други китайски производители на смартфони.

В знак на неотложността на ситуацията, заместник-председателят Lee е свикал висши ръководители от отдел „Решения за устройства“ на извънредна среща в кампуса в Hwaseong в събота. "Не трябва да се придържаме към краткосрочни възможности и резултати. Трябва да се съсредоточим върху дългосрочната и оригинална технологична конкурентоспособност", е казал Lee на своите подчинени.
Тези акаунти благодариха на автора Tonkata07 за поста:
Belqta (09 юни 2019, 09:10)
#TeamHuawei
Отговори

Върни се в “Android OS новини”