ФБР поиска от Apple да отключи телефона на друг стрелец

Модератори: BNI, MUFC

Отговори
Tonkata07
Orange-ish
Мнения: 4264
Регистриран: 21 май 2018, 19:32
Устройство: Huawei Mate 20 Pro
Дадени: 146 пъти
Получени: 975 пъти

#1

07 яну 2020, 20:52

Изображение

ФБР поиска помощ от Apple в отключването на два iPhone-а, свързани със стрелбата във военноморска база Пенсакола през декември, сочи доклад на NBC News.

В писмо изпратено до Apple в понеделник, генералният съветник на ФБР Дейна Боенте заяви, че бюрото е получило разрешение от съда за "претърсване" на устройството, но не е в състояние да го отключи с помощта на налични инструменти.

"Разследващите активно се опитватха да разгадаят съответните пароли, но усилията им бяха неуспешни“, заяви Boente пред компанията.

Подобни искания бяха болезнена тема за Apple, която не може да предостави локални данни от заключени телефони, без да атакува основните елементи на сигурността на iOS. Компанията редовно предоставя iCloud данни в отговор на съдебни разпореждания, които често включват архивиране на локалния диск на телефона, но без паролата за конкретно устройство, Apple не може да предоставя данни, съхранявани на устройството. Отказът да се предоставя информация, се е превърнал в отправна точка за правоприлагането и в частност за ФБР, което често лобира за по-голям достъп до локално кодирани данни.

При последното такова искане, Apple отказа да дешифрира данните от телефона на стрелеца от Сан Бернардино. По-специално, ФБР се надяваше да принуди Apple да създаде модифицирана версия на iOS, некриптираща данните, която след това да бъде подписана от Apple и инсталирана на телефона на стрелеца. След месеци на съдебни дела, ФБР внезапно оттегли иска си, когато се появи решение от друг "доставчик".

Когато телефонът най-накрая беше отключен, информацията от него не помогна по никакъв начин на разследващите.

Помолена за коментар от The Verge, Apple отказа да потвърди съществуването на писмото, но заяви, че е предоставила всички налични данни свързани със случая, в отговор на съдебно разпореждане. "Ние уважаваме органите на реда и винаги работим съвместно с тях, за да помогнем в разследванията им“, заяви представител на компанията. "Когато преди месец ФБР поиска информация от нас във връзка с този случай, ние им предоставихме всички данни, с които разполагаме и ще продължим да им помагаме с цялата налична информация, с която разполагаме."
Отговори

Върни се в “iOS новини”