Google учи Google Assistant да управлява парите ви

Модератори: BNI, Mitko

Отговори

Бихте ли довери управлението на вашите финанси на Google Assistant ?

1. Да
0
Няма гласове
2. Не
5
83%
3. Не мога да преценя
1
17%
 
Общо гласове: 6
Tonkata07
Orange-ish
Мнения: 4208
Регистриран: 21 май 2018, 19:32
Устройство: Huawei Mate 20 Pro
Дадени: 145 пъти
Получени: 965 пъти

#1

15 авг 2019, 18:07

Изображение

Въпреки, че съвременните гласови асистенти не са перфектни и се използват главно за бързо търсене на нещо в интернет, по-рядко за напомняния и много рядко за управление на "умен" дом, те се сдобиват с все повече функции.

Последната такава функция с която се сдоби Google Assistant, е да взаимодейства с финансите на потребителите.

Google, заедно с британската банка NatWest, тестват функцията за управление на банковите сметки на потребителите с помощта на Google Assistant. Първоначално, в теста са включени 500 доброволци, които са се съгласили да разрешат на гласовив асистент достъп до техните финанси.

Според разработчиците, Google Assistant ще има постоянен достъп до съвместимо банково приложение, за да отговаря своевременно на исканията. Това ще даде възможност на асистента да уведомява потребителя за текущото състояние на личната му банкова сметка, да го информира за последните транзакции, както и да извършва парични преводи със съответна команда.

Тъй като достъпът до банкови сметки изисква някаква защита, а Google Assistant не знае как да прави разлика между гласовете, като временна мярка, разработчиците предлагат да се използват две цифри от ПИН кода, за да бъдат потвърдени операциите.

Защо две цифри ?

Причината е, че всички потребителски обаждания( с изключение на немски ) до Google Assistant все още се слушат от реални хора. Това означава, че съществува риск от разкриване на ПИН кода и увеличаване на вероятността от неоторизиран достъп до акаунта на потребителя.

Тук обаче започват и "проблемите"....Съгласете се, че ще изглеждате нй-малкото глупаво, ако започнете да изричате на глас половината от защитната комбинация някъде на обществено място, където всеки може да я чуе....Да не говорим за изпращането на парични преводи с гласова команда на същото обществено място....Само можем да се надяваме, че Google разбира за какво става въпрос и ще намери някакво решение, преди да направи функцията достъпна за потребителите.
Потребителски аватар
Mitko
Мнения: 5610
Регистриран: 20 май 2018, 22:02
Местоположение: Русе
Устройство: Pixel 2 XL
Дадени: 1163 пъти
Получени: 1236 пъти

#2

15 авг 2019, 21:09

Не съм голям фен на електронните банкирания, и алабализми! Някак живея 20г назад от хората. 😁

Та, отговорих че не мога да преценя, защото не разбирам.
Изображение
Отговори

Върни се в “Android OS новини”