Гостува ни ... г-н Красимир Банков, управител на TechNews.bg

Модератори: BNI, clappingmonkey

Отговори
Потребителски аватар
Showtime
Мнения: 2872
Регистриран: 02 фев 2019, 13:51
Устройство: Samsung Galaxy Note 10+ Huawei P30 pro
Дадени: 2299 пъти
Получени: 1960 пъти

#1

15 окт 2019, 20:47

Здравейте, Приятели!

Стартираме рубриката "Гостува ни ..." с първи гост г-н Красимир Банков, управител на TechNews.bg. Информационният портал е сред любимите ми, с богата палитра разнообразни новини. По тази причина първата покана за гостуване адресирах към редакцията, и за мое удоволствие се отзова управителят - г-н Красимир Банков.

Изображение

Showtime: Предвид съдържанието на TechNews.bg – очевиден е интересът Ви към технологиите. Можете ли да кажете от кога датира той? И бихте ли споделили някоя интересна случка от прохождането Ви в тази област?

г-н Банков: Вероятно ще се съгласите, че технологиите днес са неизбежно ежедневие за всички ни. Погледнете около нас – пред кабинета на лекаря възрастни хора се взират в малките дисплеи на смартфоните, докато чакат реда си, у дома имаме екрани във всяка стая, пазаруваме през интернет и все по-рядко посещаваме банката, тъй като можем удобно и лесно да банкираме онлайн.
Интересът към технологиите и достъпът до тях вече не са привилегия за избрани, както по времето, когато бях студент по изчислителна техника и по-късно научен сътрудник в тази сфера - за кратко обаче. Досегът до специализирана информация, която не толкова отдавна беше налична основно на хартия, пробуди интереса ми към технологичните медии и именно с тях е свързан професионалният ми живот вече над 25 години, а проектът TechNews.bg е на повече от 10 години.
Ако сега, в това интервю, искаме да променим нещо след като вече е публикувано в блога ви, можем да го направим много лесно и по всяко време, нали? Но представете си един вестник, който е излязъл от печатницата и вече е по будките и на бюрата на читателите. И сте допуснали ужасна грешка, макар и само с една липсваща буква, но която променя коренно смисълът на дадена статия, създава скандал… Телефонът ви звъни, валят обвинения и закани и е невъзможно да убедите засегнатите, че грешката е неволна, не можете и да я коригирате. Ето ви интересна случка, на границата на прехода от хартия към уеб.

Showtime: В случай, че имате семейство, интересът Ви към технологиите преминал ли се е към член от семейството, с когото да коментирате разпалено и въодушевено?

г-н Банков: В семейството ми всеки е фокусиран в различна сфера, но въпреки това разговорите за технологии не липсват, поради – както казах вече – тяхната неизбежност в живота ни. Било то да решим проблем с интернет връзката, с компютъра, принтера или смартфона. На мен, разбира се, лежат тези отговорности и засега няма кандидати да изземат ролята ми .

Showtime: Трудно ли е да се сформира и поддържа толкова добър екип? Има ли формула на успеха?

г-н Банков: Благодаря ви за тази оценка, тя е преди всичко задължаваща за това как ще работим и занапред. Екипът на нашия сайт е малък, съобразен с пазарните реалности и целите, които преследваме. Заложили сме на журналисти с опит в технологичните медии, които работят и по други проекти. Това всъщност е тенденция, която набира скорост в последните години и, според мен, прави хората по-свободни и по-щастливи в професионалната им реализация.
Не смятам, че има универсална формула за успех в едно начинание. Дали даден проект ще се превърне в жизнеспособен бизнес зависи от много фактори, включително силата на идеята, момента за нейното реализиране, изпълнителите, мотивацията и т.н. Аз лично вярвам, че последователните и системни усилия, ясният фокус, постоянният стремеж за поддържане на качество и приятелските отношения в екипа се изплащат в дългосрочен план.

Showtime: Ще повдигнете ли завесата, да ни допуснете до кухнята – къде предпочитате да се информирате за новости и интересни събития?

г-н Банков: О, няма тайни тук. Информацията и новините ни заливат от всички посоки. Компаниите от сферата на ИТ, в която сме съсредоточени основно, са широко отворени към медиите, така че голяма част от новините получаваме от самите участници на пазара.
Следим също богатият и разнообразен международен поток от новини, както и ресурсите на публичния сектор. Правим собствени проучвания, участваме като медийни партньори в различни събития и т.н. Така че информацията е налице, остава да поставим правилните акценти, за да дадем стойност на аудиторията.

Showtime: Коя област от технологичния сектор лично за Вас е най-интересна?

г-н Банков: Не бих посочил конкретна област, по-скоро следя тенденциите, които си пробиват път на пазара и променят статуквото. Такива според мен са изкуственият интелект, блокчейн технологиите, роботизацията, облакът, софтуерът като услуга, безпилотните летателни апарати, електромобилите, интернет на нещата, мобилните устройства, технологиите за умния дом и умния град.

Showtime:: Как обичате да се разтоварвате след тежък ден? Хоби?

г-н Банков: След продължителни часове пред екрана, естествено предпочитам да бъда сред природата в свободното си време. Обичам дългите разходки в парка или планината, а по възможност – по морската алея. Това ми помага да преодолея информационното претоварване и ме зарежда с нова енергия. Обичам също да шофирам.

Showtime: Кое събитие от 2019 г. до момента бихте определил, като „събитие на годината”?

г-н Банков: Според мен това е търговската война между САЩ и Китай. Наблюдаваме сблъсък на титани в технологичната индустрия, от изхода на който зависят много неща. Измерението на този конфликт е глобално, засяга големи и по-малки компании, проекти в сферата на 5G мрежите, веригите за доставки на компоненти, производството на електроника, разпределението на пазарите и др.

Showtime: Какъв мобилен телефон ползвате? Как го избрахте? Какви са Вашите критерии при избор на телефон?

г-н Банков: С риск да ви разочаровам, бих казал, че не приемам смартфона като любима вещ, без която ще свърши животът. Ползвам това устройство твърде умерено – за най-належащите нужди, но не и за игри и други забавления, които всъщност изземват цялото време на пристрастените към мобилните технологии.
Смартфонът в джоба ми е Asus ZenFone и сякаш той ми дава всичко, от което се нуждая към момента по отношение на комуникациите и достъпа до информация. Опитвам се да помогна на моите деца да преодолеят зависимостта от смартфоните, но да си призная, се провалям в това начинание.

Showtime: Имате ли слабост към аксесоари в областта на мобилните устройства?

г-н Банков: Определено не. Но все пак смятам, че за сериозните потребители на смартфони са задължителни качествените слушалки, както и подходящ калъф и протектор за екрана, като се има предвид, че най-честата повреда на смартфоните е счупен дисплей.

Showtime: Какво не Ви попитахме, а бихте искали да споделите с нас?

г-н Банков:Искам да пожелая успех на вашия проект. Да не ви напуска ентусиазмът и да се забавлявате, докато работите.

С благодарност към г-н Банков, че бе отзивчив да бъде нашия първи гост, и отдели от времето си, за да сподели с нас искрица от себе си.
Тези акаунти благодариха на автора Showtime за поста (общо 12):
FELIPE (15 окт 2019, 20:59) • centur (15 окт 2019, 21:12) • Leon (15 окт 2019, 21:16) • Коста (15 окт 2019, 21:16) • BNI (15 окт 2019, 21:19) • Ванката (15 окт 2019, 21:35) • MUFC (15 окт 2019, 22:20) • Erebus (15 окт 2019, 23:11) • Cho (16 окт 2019, 09:29) • clappingmonkey (18 окт 2019, 14:32) • Belqta (18 окт 2019, 17:14) • NaniG (19 окт 2019, 09:40)
SG Note10 plus addicted 💋
Отговори

Върни се в “Нашите интервюта”