[Новина] Apple представиха iPadOS

Модератори: BNI, MUFC

Отговори
Потребителски аватар
Leon
Мнения: 1126
Регистриран: 21 яну 2019, 12:18
Местоположение: България
Устройство: Galaxy S9 Plus
Дадени: 1350 пъти
Получени: 929 пъти

#1

25 сеп 2019, 14:01

ИзображениеПредставянето на iPadOS, събрано в 7 минутно видео.


Вчера Apple започна разпорстранението на iPadOS - "новата" им операционна система фокусирана върху таблетите. До сега те споделяха една и също ОС с мобилните им устройства. С появата на iPadOS, таблетите на Apple получиха нови функции, които имат за цел да улеснят, подобрят работата ни с тях.

В новата актуализация Apple са се стремили да направят изживяването при работата с iPad близка до тази на персонален компютър. Тук също така за първи път виждаме съвместимост с други оптични устройства, посредством USB, нова файлова система и подобрен хоумскрийн. В следващите няколко реда ще разгледаме обстойно новите функции в iPadOS.
Новите функции в iPadOS

Apple са предоставили много нови функции в първата версия на новата им ос, с които потребителя може да се заиграе. Сега ще разгледаме някои от тях :)


Разделен екран (Split View)Тази опция, позволява да се използват две приложения едновременно, като разделят екрана на две. Това би улеснило много хората които обичат мултитаскинга и искат да вършат две неща едновременно. Също така ни спестява времето между постоянното превключване на приложенията.
Slide overПодобно на Split View, Slide Over ви позволява да добавяте множество приложения на към долната част на екрана. Тази опция може да ви е полезна докато четете и отговаряте на съобщения, например в Twitter, докато сте отворили друго приложение. Това отново улеснява и забързва работата ни с таблета, вместо да превключваме между приложенията. Като цяло iPadOS е разработена в тази насока - да улеснява максимално работата ни с таблета.


Нов начален екран

Както споменах в началото, вече е наличен нов хоумскрийн. До сега iPad споделяха един и същи начален екран с iPhone и съответно той трябваше да е оптимизиран да работи на малки и големи екрани. Сега обаче, с iPadOS това се промени. Apple вече може да изпозлва по-голямото пространство на дисплея при iPad и да даде възможност на потребителя да го персонализира както сметне за най-подходящо за неог. Вече е възможно да се добавят уиджети на началния екран включително - прогноза за времето, събития от календара, новини и други. Подобна възможност е налична в Андроид от години, но е хубаво, че виждаме подобна функционалност в устройства на Apple. Това би улесинило миграцията на един андроид потребител към iPadOS.
Тъмен режим (Dark Mode)

Да! разбира се, че iPadOS има тъмен режим :D Всяка една ОС би трябвало да има, IMO. Това е добра новина за любителите на тъмните теми, ако има такива при Apple, естествено, ако ли не, те първа ще се влюбят. Тъмните теми изглеждат страхотно на Amloed екраните. Тук Apple са предоставили възможност да се включва в определен час или да си го включваме и изключваме когато решим.Файлове

С новия файлов мениджър, собстениците на iPad имат много повече контрол - как виждат файловете и какво искат да направят с тях. Отново, нищо ново под слънцето, но е революционна новина за iPad. Възможно е дори да се създават папки и да се съхраняват файлове в тях, ако не искате да са на облака. Друга нова функция е достъпа до файлове на отдалечен сървър. Налична е и опция да се споделят с други хора.
Външни устройства

Като част от новите функционалности, вече е възможно да се добави външен хард диск, четец за карти или флашка към iPad. С iPadOS потребителите вече могат да използват таблети си като компютър. Което означава, че можем да свържем мишка и компютър към устройството.
Apple users
Изображение

Обработването на текст

В миналото, един от главните проблеми при ползването на iPad беше боравенето с документи и редактирането им. Тук вече са налични жестове за избиране на текст, копиране, триене и отмяна на последното действие. Има и плаваща клваиатура която може да се използва с една рака и прави използването на таблета по приятно.Писалката

Писалката на Apple беше представена с Pro серията, но в последно време я направиха съвместима с повечето продукти от серията. В iPadOS Apple разширява функционалността на писалката. Също така твърдят, че са намалили латентонстта.Sidecar

Собствениците на Мак устройства, вече могат да използват iPad като втори екран с MacOS Catalina. Sidecar ще е полезен инструмент, за достигане на по финни детайли с помоща на писалката, докато ги разглеждаме на по-големия екран на компютъра.Браузъра SafariSafari също така е обновен и разполага с няколко нови трика. Вече е налична опция да разгледаме сайта в "desctop view". Apple са вградили и менидръж на изтеглянията.


За кои устройства е съвместим новата актуализация - iPadOS

Тези устройства са съвместими и ще получат новия ъпдейт на Apple:
 • 12.9-inch iPad Pro
 • 11-inch iPad Pro
 • 10.5-inch iPad Pro
 • 9.7-inch iPad Pro
 • iPad (7th generation)
 • iPad (6th generation)
 • iPad (5th generation)
 • iPad mini (5th generation)
 • iPad mini 4
 • iPad Air (3rd generation)
 • iPad Air 2
Имаме си и съфорумец, който вече е получил актуализацията @Ванката :) Може да споделиш личните си впечатления, ако вече имаш такива.Източник: Tech Co
Тези акаунти благодариха на автора Leon за поста (общо 3):
Ванката (25 сеп 2019, 15:20) • MUFC (25 сеп 2019, 16:42) • Showtime (26 сеп 2019, 00:22)
Samsung Galaxy S9 Plus | OneUI 2.0
HTC One M8 | Viper10
Samsung Glaxy Buds

🇧🇬 ⁣⁣⁣https://t.me/SamsungBulgaria
Потребителски аватар
Ванката
Мнения: 639
Регистриран: 28 апр 2019, 13:47
Устройство: Samsung Galaxy S10+
Дадени: 1238 пъти
Получени: 500 пъти

#2

26 сеп 2019, 00:03

В началото бях много ентусиазиран, когато го инсталирах и пробвах благинките. В последствие обаче, се появи някакъв лаг, когато преминавах между прозорците с папките и насичаше грозно. Направих му ресет и сега е бърз на куршум, а батерията ми държи с едни 20% повече от преди. Върнах се с 40% батерия вкъщи, е, днес имах и доста работа, но въпреки това си е постижение. Относно новите екстри - за мен не са новости, защото ги ползвам от няколко години с андроид. Харесва ми това, че сега имам доста по-голяма площ на екрана и мога да си го персонализирам както сметна за добре, точно, както при андроид. За сега всичко е наред и нямам някакви бъгове. Нека да поработя с него още няколко дни и ще пиша пак, ако има нещо интересно.🍺
Тези акаунти благодариха на автора Ванката за поста (общо 3):
Showtime (26 сеп 2019, 00:24) • MUFC (26 сеп 2019, 08:34) • Leon (26 сеп 2019, 10:20)
Samsung Galaxy S10+ PRISM SILVER 128GB
Samsung MicroSD 128GB EVO Plus UHS-I (U3)
Samsung Galaxy S9+ CORAL BLUE 64GB
Потребителски аватар
Leon
Мнения: 1126
Регистриран: 21 яну 2019, 12:18
Местоположение: България
Устройство: Galaxy S9 Plus
Дадени: 1350 пъти
Получени: 929 пъти

#3

26 сеп 2019, 10:21

Първа версия е все пак, може би няма да е bug free 🙂 Но, да , хубаво е да видим, вече тези простички неща пренесени от андроид.
Samsung Galaxy S9 Plus | OneUI 2.0
HTC One M8 | Viper10
Samsung Glaxy Buds

🇧🇬 ⁣⁣⁣https://t.me/SamsungBulgaria
Потребителски аватар
Ванката
Мнения: 639
Регистриран: 28 апр 2019, 13:47
Устройство: Samsung Galaxy S10+
Дадени: 1238 пъти
Получени: 500 пъти

#4

01 окт 2019, 13:24

Нов bug fix ъпдейт. Бързи са, аз имам от втория проблем.

Изображение

Изображение
Тези акаунти благодариха на автора Ванката за поста:
Leon (02 окт 2019, 09:28)
Samsung Galaxy S10+ PRISM SILVER 128GB
Samsung MicroSD 128GB EVO Plus UHS-I (U3)
Samsung Galaxy S9+ CORAL BLUE 64GB
Отговори

Върни се в “iOS новини”