Facebook е петата голяма компания, притисната да признае, че подслушва

Модератори: BNI, MUFC

Отговори
Потребителски аватар
Showtime
Мнения: 2855
Регистриран: 02 фев 2019, 13:51
Устройство: Samsung Galaxy Note 10+ Huawei P30 pro
Дадени: 2299 пъти
Получени: 1960 пъти

#1

19 авг 2019, 18:43

Изображение

С няколко думи - иде реч за аудио чатовете в Messnger - приложението, свързано с ФБ за комуникация, в което потребителите могат да избират и дали изговореното да се транскрибира. Услугата стартира през 2015г. Потребителите не са били информирани, че аудио чатовете ще се записват, а след това и транскрибират от хора, за подобряване на ML и AI. Във връзка с това стотици хора са били наемани, за да прослушват и транскрибират записаните разговори, без да знаят как да добити, и кой говори. Информацията за инициативата изтича от тях анонимно.

Ирландската КЗЛД се е заела да разследва случая за нарушения на европейския регламент за защита на личните данни.

Facebook са потвърдили, че правят това, както го правят и Apple, и Google, но от седмица дейността е преустановена. Големите технологични компании, като Amazon и Apple бяха под прицел за събиране на аудио файлове от устройствата на потребителите, за да бъдат преглеждани от хора, което бе критикувано с оглед на неприкосновеността им. Още през април бе установено, че Amazon поддържа екип от хиляди служители, които да преслушват аудио заявките на Alexa, с цел подобряване на SW. Такива инциативи са предпеимани за подобряване функцонирането на Siri на Apple и на Alphabet на Google Assistant. Apple и Google потвърдиха, че преустановяват тази практика, а Amazon ще предостаявт на потребителите избор за отказ.

Facebook вече понесе глоба в размер на 5 милиарда доалра в САЩ за нарушване на неприкосновеността на личните данни. Пред Конгреса Марк Зукербърг отрече компанията да подслушва потребителите, с уточнението, че приложението има достъп до микрофона, само ако потребителите го предоставят и то по отношение на аудио чатовете. Facebok отрече записите да се преглеждат от трети страни. Счита се, че това се извършва от базираната в Санта Моника, Калифорния аутсорсинг компания TaskUs. Facebook също възлагат проекти на TaskUs, но без да нарушават разпоредбите за неприкосновеност на личните данни. Екипи на TaskUs работят и за подготовка на изборите, за политическа реклама ...TaskUs потвърдиха, че Facebook са изискали прекратяване на възложените задания.

Facebook ревизира политиките си през 2018г, за да бъдат по-ясни за потребителите, но без нищо да се споменава за аудиото. А междувременно в тях уточняват, че "ФБ ще събира съдържание, комуникация и друга информация, която потребителите предоствят, докато комуникират ....
Изображение
Тези акаунти благодариха на автора Showtime за поста:
Leon (19 авг 2019, 21:11)
SG Note10 plus addicted 💋
Отговори

Върни се в “Новини и слухове”